Vi Tipsar

Huvudmeny

RSS

Startsidan
Laddstolpar PDF Skriv ut Skicka sidan

 

Samhället utvecklas ständigt och förbättras samtidigt och det ska vara roligt att få vara en del av den. Med utvecklingen kommer också utökat ansvar och i takt med utvecklingen måste vi som konsumenter ta ansvar. Vi måste granska utvecklingen med kritiska ögon och ifrågasätta var produkterna kommer ifrån och var de i slutändan hamnar. Detta kan gälla vardagliga saker som var kläderna du bär kommer ifrån och vilka utsläpp som kommer ut när kläderna bränns, kan vi återvinna dessa istället? Att granska produkter kan även gälla mer långsiktiga investeringar som valet av bil. Vad man väljer påverkar inte bara miljön, men även sin egen privatekonomi, att handla smart tjänar i längden. En smart investering är elbilen, med dess nya teknik, minskade miljöutsläpp och i längden lägre kostnader är den en självklar stjärna, men hur optimerar man upplevelsen med sin gröna bil?

Första fällan att inte falla i är laddningen, visste du att du exempelvis inte ska stoppa in laddsladden direkt i uttaget i garaget? Det är ett vanligt misstag som görs när elbilsägare ska ladda bilen hemma, vilket kan orsaka stor brandrisk eftersom vägguttaget inte är anpassat för att ladda ett fordon. När större delen av våra bostäder i Sverige byggdes var eldrivna fordon inte en självklarhet, vilket förklarar varför flertalet uttag inte är anpassade till laddning av fordon. Men med detta sagt är det inte något som ska avskräcka framtida elbilsägare från att investera i ett grönt fordon. Om man frågar säljaren och läser manualen så ska det inte vara några större problem. Kolla gärna också upp och försäkra dig om eventuella tidigare dolda fel i hemmets elsystem innan du installerar bilen i garaget.

Det går även att köpa laddbox till sin bil, då undviker man osäkra elsystem och uttag som inte klarar av fordonet. Laddboxen utrustas med en separat kabel från hemmets elcentral samt en jordfelsbrytare. Laddboxinstallationen får endast göras av certifierade elföretag och allt som allt ökar säkerheten. Det kan kännas onödigt att köpa till vad som till synes är ett uttag för elbilen, men det spar på pengarna i längden. Ständiga orosmoment elimineras liksom brandrisker, precis som att uttagen ska dras ur när hemmet lämnas ska liknanade försiktighetsåtgärder tas när det kommer till bilen.

På vägen så kan självklart ingen laddbox tas med men platser runt om Sverige är utrustade och anpassade för elbilsägare, framförallt i storstäderna. Det är hur enkelt som helst att leva grönt! Man måste bara ta det första steget och inte ta den lätta och enkla vägen. Självklart är det mycket enklare att köpa en bil som drivs på icke-förnybara källor, men har man förutsättningarna och möjligheterna så ska ansvar tas! Det är alltid enklare att hitta på ursäkter till varför något inte ska göras, än att något tvärtom ska göras. Men utvecklingen måste alltid börja med dig, annars startar den inte alls. I Sverige är det enklare än någonsin att äga elbil med tanke på alla de laddstolpar som finns på vägarna, på parkeringsplatser och garage.

Vi vill vara kritiska konsumenter som ställer krav på företagen att leverera grön el. Det börjar med konsumenter som efterfrågar och sedan företag som levererar, vi ska inte ta emot det som företagen producerar om det inte känns bra.

 

Bra Info